SKODA. Przemyślane rozwiązania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • INSTAL ZGIERZ
    Classic
    • 2010
    • 19

ufo, dzięki, a to Twoje skręcenie kierownicy skąd się wzięło - było od nowości czy pojawiło się przypadkiem ..........
    Czy wiesz co dokładnie u Ciebie robili w ASO ? - chodzi o przyczynę.
    Może się po prostu z biegiem kilometrów coś rozregulowało albo ułożyło ?

Panie i Panowie może ma/miał(a) ktoś z takim skręceniem jakieś inne doświadczenia.

kowal 2002, niektóre funkcje znam z innego samochodu, a o innych cisza ...bo jeszcze każą dopłacić w salonie za niezamówione :szeroki_usmiech funkcje
    Sławek Szumski
  • Viniu
    Rider
    • 2008
    • 517

Sprawa banalna. W mojej OI spaliła mi się zaróweczka od podświetlania tablicy rejestracyjnej. Rzut okiem. Bułka z masłem, dwa wkręty i lampka rozkręcona. Wyciągam żaróweczkę, próbuję włożyć drugą i... mocowanie żaróweczki wpadło mi do środka klapy... Myślę sobie nie jest źle, ściągną obudowę plastikową z klapy i po kłopocie... Tia... po kłopocie... kurna godzinę walczyłem i lipa... zostawiłem rozbebeszone bo mi juz nerwy puściły... TO JEST JAKAŚ MASAKRA !! Co za idiota wymyślił, żeby mocowanie gównianej żaróweczki nie było niczym przytwierdzone do obudowy ?? !! Co za drugi kretyn wymyślił takie debilne mocowanie tej zasranej obudowy klapy bagażnika ??

Przepraszam... uniosłem się... ale to trzeba być debilem, żeby tak sobie utrudnić życie...

I tak mi przyszło na myśl, czy macie jakieś swoje spostrzeżenie co do różnych dziwnych i kompletnie niepraktycznych rozwiązań w swoich Octach ??

Bo mi jeszcze przychodzi do głowy brak tylnej wycieraczki w hatchbackach... Nie znam drugiej marki, która by nie wyposażała swoich hatchbacków w tylną wycieraczkę... Po co taka bzdurna oszczędność ??

Ps. Do poniedziałku ochłonę to się za tę nieszczęsną obudowę wezmę...
    Pozdrawiam

Komentarz

• loyd
      RS
      • 2010
      • 2342

Bo w cywilizowanych krajach (na zachód od RP i za "wielką wodą") takie rzeczy załatwia się w ASO a nie grzebie samemu ... (szczerze mówiąc też mi się nie zdarzyło jeszcze wymienić żarówki w samochodzie .... nawet wycieraczki wymieniam w serwisie :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech ).

I odpowiadając na falę krytyki .... na życie zarabiam innym fachem a auto traktuję jak przedmiot kótry ma działać i wymaga odpowiednich nakładów (a nie jak inwestycję).

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Nic nowego. Od lat na tym forum ludzie na to narzekaja. Widac nikt przed Toba w tym aucie nie wymienial tej zaroweczki, albo nie pomyslal. Ja to po pierwszym problemie, zakleilem z drugiej strony i mozna bylo pchac do woli i tak nie wpadlo :twisted:
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Maru 123
          RS
          • 2008
          • 4660

dla mnie bzdurą jest coś takiego-otwierasz auto z pilota-otwierasz tylną klapę... po ok 30-60sek blokuję się centralny... przez nieuwagę zostawiasz kluczyki w bagażniku i odruchowo zamykasz kufer i dziękuje jesteś w dupie-właśnie zatrzasnąłeś kluczyki :lol: przerabiałem to 8)
          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Piratka
            L&K
            • 2009
            • 1016

TO JEST JAKAŚ MASAKRA !! Co za idiota wymyślił, żeby mocowanie gównianej żaróweczki nie było niczym przytwierdzone do obudowy ?? !!
            No widzisz, a teraz popatrz na to z drugiej strony,
            zamiast wykręcać śruby, zdejmujesz obudowę klapy gdzie dojście jest b.dobre, sprawdzisz sobie czy aby nie zaszło rdzą, po czym od strony szyby z pomocnikiem zakładasz obudowę, po wszystkim zejdzie Ci max 15 min, :szeroki_usmiech
            Ale masz rację lepiej wieszać psy, bo w niektórych przypadkach myślenie boli :roll:

PSs. zamień skodę na fiata lub peugeota i zobacz jak wymienia się H4
            :twisted: mała czarna :twisted:

Komentarz

• gregor6
              Rider
              • 2008
              • 488
              • Volkswagen

Ja też się trochę zdziwiłem jak obudowa wpadła do środka,ale bez problemów ściągnąłem plastik na klapie i wsadziłem oświetlenie na swoje miejsce.
              Zamieszczone przez Viniu
              Nie znam drugiej marki, która by nie wyposażała swoich hatchbacków w tylną wycieraczkę...
              Przed Octavia posiadałem MEGA obciętą wersję Fiata Uno w którym nie było wycieraczki tylnej szyby. Nie wiem kto to wymyślił, ale było to jako wyposażenie dodatkowe Uwierzcie mi, że w takim aucie jak Uno zdecydowanie bardziej potrzebna jest wycieraczka tylnej szyby.

Komentarz

• Enriquez
                RS
                • 2009
                • 7685
                • Superb III (3V3)

Co do tylnej wycieraczki, to ja na przykład używam bardzo rzadko. Szyba mi się jakoś dziwnie nie brudzi.
                Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• Viniu
                  Rider
                  • 2008
                  • 517

Zamieszczone przez Piratka
                  zamiast wykręcać śruby, zdejmujesz obudowę klapy gdzie dojście jest b.dobre, sprawdzisz sobie czy aby nie zaszło rdzą, po czym od strony szyby z pomocnikiem zakładasz obudowę, po wszystkim zejdzie Ci max 15 min, :szeroki_usmiech
                  Tylko, że ja wolałbym do wymiany gównianej żaróweczki nie ściągać obudowy całej klapy bagażnika jak to może mieć miejsce w przypadku
                  fiata lub peugeota i zobacz jak wymienia się H4
                  więc Twoja "dobra rada" raczej z tych mało przydatnych a przy tym sama sobie zaprzeczasz... psioczysz na durne rozwiązanie wymiany żarówki w Fiacie, ale ściąganie obudowy klapy i pomoc drugiego człowieka w przypadku Octavii już Cię nie razi... Zadziwiająca niekonsekwencja :?
                  lepiej wieszać psy, bo w niektórych przypadkach myślenie boli
                  Złośliwość zupełnie zbędna. Nie powiesz mi chyba, że dwoje ludzi do wymiany jednej żaróweczki to coś zupełnie normalnego... bo pachnie mi to kawałem o ilości policjantów potrzebnych do wkręcenia żarówki w żyrandolu... jeden, który trzyma żarówkę i drugi, który kręci stołem... no chyba, że koleżanka ma na imię Helga albo nosi granatowy mundurek i pałkę przy pasie...
                  Pozdrawiam

Komentarz

• smug
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 160

Również co do tylnej wycieraczki to ja w swojej skodzie nie posiadam

A co do podświetlenia tablicy,to jak narazie nie musiałem tego wymieniać,a szczerze to nawet nie chcę,bo zobaczyłem jakie "czyste" są śruby mocujące.

Pozdrawiam
                    Sprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.

Komentarz

• Agamek12
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 9941
                      • Ford

Się czepiata. Ja wczoraj miałem okazję dokładnie przyjrzeć się Jaguarowi XF (w firmie swojej siostry). I wszystko fajnie ekstra, full wypas, wodotryski... Ale bagażnik trzeba zamykać "ręcyma" - mimo, że było przy aucie kilka osób, nikt nie zalazł pstryczka uruchamiającego samoczynne zamykanie kufra... Ot oszczędność... :-)
                      Adam... Używam:
                      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• adi747
                        L&K
                        • 2008
                        • 1138

a ja wymieniałem tam żarówke i nic do środka mi nie wpadło ale jako wyczyn uważam zmiane prawe żarówki w golfie 4 :shock:
                        http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                        była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
                        2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
                        JEST
                        megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
                        octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
                        octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• Hunter
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1655

co w tej wymianie żarówki takiego stresującego to nie wiem. Fakt, wpada do środka. Podnoszę klapę, zdejmuję obudowę na klapie, wyjmuję tą żarówkę z oprawką i kabelkiem. Owijam oprawkę (w której umieszczona jest żarówka) 3 cm taśmy izolacyjnej, wpycham to w miejsce gdzie było. Łapię obudowę klapy dwoma rękoma i z wyczuciem po kolei trafiam do dziurek :P w klapie. Dobijam lekko ręką i mam. Czas wymiany żarówki max. 10 min - jedna osoba Nie pracuję w ASO i robiłem to 2 razy w życiu

Odnośnie wycieraczki na tylnej szybie, to nie posiadam Jednak wystarczy mi podgrzewanie. A szyba jak pisał Enriquez wcale tak mocno się nie brudzi Trzeba szybciej jeździć i się nic nie osadza :twisted:
                          ...nie ma to jak Octavia :drive:
                          >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• Viniu
                            Rider
                            • 2008
                            • 517

Zamieszczone przez Hunter
                            co w tej wymianie żarówki takiego stresującego to nie wiem. Fakt, wpada do środka. Podnoszę klapę, zdejmuję obudowę na klapie, wyjmuję tą żarówkę z oprawką i kabelkiem. Owijam oprawkę (w której umieszczona jest żarówka) 3 cm taśmy izolacyjnej, wpycham to w miejsce gdzie było. Łapię obudowę klapy dwoma rękoma i z wyczuciem po kolei trafiam do dziurek :P w klapie. Dobijam lekko ręką i mam. Czas wymiany żarówki max. 10 min - jedna osoba Nie pracuję w ASO i robiłem to 2 razy w życiu
                            Cały pic polega na tym, że powinno to wyglądać tak: odkręcam dwa wkręty, zdejmuję obudowę żaróweczki, wyciągasz żaróweczkę, wkładasz nową, zakładasz obudowę żaróweczki, wkręcasz dwa wkręty. A całość powinna zająć minutę. No chyba, że się mylę, albo mam inne pojęcie o "przemyślanych rozwiązaniach" :roll:
                            Pozdrawiam

Komentarz

• smug
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 160

Zamieszczone przez Viniu
                              Cały pic polega na tym, że powinno to wyglądać tak: odkręcam dwa wkręty, zdejmuję obudowę żaróweczki, wyciągasz żaróweczkę, wkładasz nową, zakładasz obudowę żaróweczki, wkręcasz dwa wkręty. A całość powinna zająć minutę. No chyba, że się mylę, albo mam inne pojęcie o "przemyślanych rozwiązaniach" :roll:

Powiedzmy sobie szczerze. Takie rzeczy to tylko w starych autach typu syrena, fiat 126p itp itd.

Teraz wszystko jest tak zrobione żebyś pojechał do ASO,a jak sam zepsujesz to kupił nową część.

Pozdrawiam

Komentarz

• Viniu
                                Rider
                                • 2008
                                • 517

Zamieszczone przez Hunter
                                Odnośnie wycieraczki na tylnej szybie, to nie posiadam Jednak wystarczy mi podgrzewanie. A szyba jak pisał Enriquez wcale tak mocno się nie brudzi Trzeba szybciej jeździć i się nic nie osadza :twisted:
                                W czterech poprzednich autach miałem i w Occie brakuje mi strasznie... zwłaszcza kiedy w deszczu muszę np. wycofać... Co więcej w Roverze był taki fajny patent, że kiedy wycieraczki przednie były włączone, to po wrzuceniu wstecznego tylna wycieraczka włączała się automatycznie. Niby proste a jakie genialne rozwiązanie !!
                                Pozdrawiam

Komentarz

• Woytas
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 279

Właśnie kilka dni temu zgasła mi jedna żarówka od tablicy.... :evil: Zobaczymy jak będzie z wymianą.

Zamieszczone przez Viniu
                                  I tak mi przyszło na myśl, czy macie jakieś swoje spostrzeżenie co do różnych dziwnych i kompletnie niepraktycznych rozwiązań w swoich Octach ??
                                  Brak uchwytów na napoje! W feli miałem dwa porządne, nie pamiętam jak w było almerze N15.... Ale tego nam brakuje chyba najbardziej. :klnie: Z brakiem światła z tyłu juz sobie poradziłem.

Komentarz

• Maru 123
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 4660

Zamieszczone przez Viniu
                                    Co więcej w Roverze był taki fajny patent, że kiedy wycieraczki przednie były włączone, to po wrzuceniu wstecznego tylna wycieraczka włączała się automatycznie. Niby proste a jakie genialne rozwiązanie !!
                                    w o2 też tak jest :wink:
                                    1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Viniu
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 517

Zamieszczone przez Woytas
                                      Brak uchwytów na napoje!
                                      Również. Jeden uchwyt w popielniczce pasażerów tylnej kanapy to chyb trochę za mało...

[ Dodano: Sob 13 Lut, 10 23:01 ]
                                      Zamieszczone przez Maru 123
                                      w o2 też tak jest
                                      ale w Roverze to było już w 1996r. :szeroki_usmiech
                                      Pozdrawiam

Komentarz

• Hunter
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 1655

Viniu, dla mnie w skodzie większość rozwiązań to super praktyczne podejście inżynierów. Wiadomo mogą być jakieś niedociągnięcia, jak z tą wpadającą do środka żarówką. Jednak nie trzeba robić takich rzeczy jak w niektórych autach, że podczas wymiany żarówki z przodu, musisz cały reflektor wykręcić - dla mnie to jest po prostu chore. W nocy bez podświetlenia tablicy pojedziesz, a bez świateł z przodu już raczej nie...
                                        Wymiana żarówek z przodu w OI podobna jak w Trabancie 601s i Ładzie Samarze

Komentarz

• Viniu
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 517

Zamieszczone przez smug
                                          Teraz wszystko jest tak zrobione żebyś pojechał do ASO
                                          To może w kolejnym wcieleniu Octy III nie będzie w ogóle dźwigni otwierania maski ?? Jak w Audi A2.. i zaproponujmy likwidację uniwersalnych wentylków, niech montują tylko takie, jak ma ASO.. zawsze to lepiej mieć powietrze w kołach z autoryzowanego serwisu... :szeroki_usmiech

Mam nadzieję, że nie bierzesz tego do siebie... to tak dla rozluźnienia
                                          Pozdrawiam

Komentarz

• miron75
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 157

Zamieszczone przez Maru 123
                                            dla mnie bzdurą jest coś takiego-otwierasz auto z pilota-otwierasz tylną klapę... po ok 30-60sek blokuję się centralny... przez nieuwagę zostawiasz kluczyki w bagażniku i odruchowo zamykasz kufer i dziękuje jesteś w dupie-właśnie zatrzasnąłeś kluczyki :lol: przerabiałem to 8)

witaj w klubie. ja zrobiłem to w passacie b6 1ego maja, wcześnie rano przed wyjazdem na majówkę. 2 kluczyk był w w-wie w vw leasing polska. mina rodziny bezcenna... :evil:
                                            przyjechał koleś z awaryjnego otwierania samochodów, męczył się 1,5h, na koniec zaproponował wybicie najtańszej szyby...
                                            2 kluczyk odebrałem 2ego maja... na szczęscie w vwl był dyżur
                                            Skoda Octavia II 1.9 BXE. 2006/12
                                            było: 111KM / 275NM
                                            jest: 143KM / 310NM

Komentarz

• Viniu
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 517

Hunter, wszystko się zgadza. Zadziwia mnie tylko pomysłowość w projektowaniu np. blaszek/zapinek obudowy klapy bagażnika.. toż to trzeba było nad tym zdrowo pogłówkować... :lol:
                                              Pozdrawiam

Komentarz

• Hunter
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 1655

Viniu, mnie to jakoś nie zastanawiało. Może przez to, że widziałem lepsze patenty w innych autach

Komentarz

• smug
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 160

Zamieszczone przez Viniu
                                                  To może w kolejnym wcieleniu Octy III nie będzie w ogóle dźwigni otwierania maski ?? Jak w Audi A2.. i zaproponujmy likwidację uniwersalnych wentylków, niech montują tylko takie, jak ma ASO.. zawsze to lepiej mieć powietrze w kołach z autoryzowanego serwisu... :szeroki_usmiech

Mam nadzieję, że nie bierzesz tego do siebie... to tak dla rozluźnienia

Oczywiście że nie biorę tego do siebie

Niestety "wielkie koncerny samochodowe" zaczęły teraz wprowadzać politykę "nie zarabiamy na sprzedaży samochodu, zarobimy na naprawach i częściach zamiennych,eksploatacyjnych".

Komentarz

Pracuję...